Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Certyfikacja Halal

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Moneer Faour | 2017-10-19 13:40:11
mięso, szariat, produkty muzułmańskie, żywność, islam, certyfikat halal, drób

Regulacje rządowe Zjednoczonych Emiratów Arabskich dotyczące Certyfikacji Halal

Zjednoczone Emiraty Arabskie (ZEA), przyjęły w dniu 19 stycznia 2014 r. "ZEA-Regulacje kontroli produktów halal”. Regulacje te są stopniowo wdrażane. Zakres działania obejmuje żywność i napoje, kosmetyki, farmaceutyki i potencjalnie również usługi takie jak turystyka i opieka zdrowotna. Emiracki Urząd Standardyzacji i Metrologii (ESMA) będzie odpowiedzialny za wdrażanie prawa. Zgodnie z regulacjami, produkty sprowadzane na rynek ZEA muszą być certyfikowane przez instytucję akredytowaną przy ESMA i posiadać tzw. “Halal National Mark”.

I tak też:

  • do dnia 1 marca 2016 roku wszystkie jednostki certyfikujące, które chciałyby mieć zdolność do wydawania certyfikatów “halal” muszą zostać zarejestrowane w ESMA,
  • do 1 stycznia 2017 roku wszystkie jednostki certyfikujące zostaną akredytowane przy ESMA,
  • od 1 stycznia 2017 produkty nie posiadające “nowych” certyfikatów nie będą wprowadzane na rynek ZEA.

 

Zasady i wymagania certyfikacji halal Zjednoczonych Emiratów Arabskich dotyczące zwłaszcza produktów spożywczych znajdują się w załączonych dokumentach.

Dodatkowe informacje dostępne są dedykowanym portalu Halal prowadzonym przez Emiracki Urząd Standardyzacji i Metrologii (ESMA).

 

Lista akredytowanych instytucji na świecie przez ESMA do rejestracji podmiotów dostępna tutaj.

 

Aktualnie jedyną organizacją w Polsce wydającą Certyfikaty Halal jest:

POLISH INSTITUTE OF HALAL
ul. Gronowa 22/1205
61-655 Poznań
www.institutehalal.com

 

 

Więcej informacji o ESMA i Halal National Mark.




Pliki do pobrania

National Halal Mark
docx | 33.14 KB
Pobierz
Regulations for Control on Halal Products
doc | 79 KB
Pobierz