Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Licencje, certyfikaty, świadectwa

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Katarzyna Pieniążek | 2015-11-01 08:38:08
zea, certyfikaty, licencje

Aby eksportować do ZEA, trzeba mieć odpowiednią licencję, np. handlową.

 

Uprawnienie to wydawane jest przez właściwe władze emiratu, w którym prowadzona ma być dana działalność.

Należy podkreślić, że regulacje dotyczące rejestracji różnią się w zależności od danego emiratu.

Licencja handlowa ważna jest wyłącznie w emiracie, w którym została wystawiona. Uprawnienie to wyszczególnia produkty będące przedmiotem importu oraz charakter działalności podmiotu licencjonowanego (import, firma budowlana, itp.).

Lokalny agent, który musi mieć obywatelstwo kraju Rady Współpracy Państw Zatoki, może dokonywać odprawy towarów wyłącznie wyszczególnionych w licencji.

Zgodnie z „Prawem spółek handlowych” licencja może być otrzymana wyłącznie przez emirackie spółki kapitałowe z większościowym udziałem lokalnym oraz przez oddziały firm zagranicznych.

Większość importu podlega zasadom określonym w „Prawie agencji handlowych”, na podstawie którego licencja handlowa może być przyznana wyłącznie agentom handlowym. Doświadczenie pokazuje, iż dystrybucja importowanych produktów z wyłączeniem pośrednika jest wyjątkowo utrudniona.

Posiadacze licencji handlowych otrzymują indywidualny kod importowy, który wykorzystywany jest przez agentów handlowych przy wprowadzaniu i odprawie towarów objętych daną licencją na obszar celny ZEA. Podczas odprawy wymagany jest: formularz zlecenia dostawy pochodzący od agenta spedycyjnego, oryginalna faktura, dokument określający zawartość przesyłki (packaging list) oraz list przewozowy.

W Zjednoczonych Emiratach Arabskich obowiązują preferencyjne oraz niepreferencyjne reguły pochodzenia towarów. Niepreferencyjne reguły pochodzenia towarów stosuje się do produktów pochodzących z wybranych krajów lub do produktów, które w tych krajach zostały przetworzone w ten sposób, że ich wartość wzrosła o 40 proc.

Certyfikaty pochodzenia towarów muszą być wystawione przez oryginalnego eksportera towaru i potwierdzone przez uznany urząd w kraju eksportującym oraz ambasadę ZEA.

Przy eksporcie do ZEA produktów pochodzenia zwierzęcego nie ma asortymentowych ograniczeń. Formalne wymogi sanitarno-weterynaryjne sprowadzają się do opisu danego artykułu. Restrykcje dotyczą głównie mięsa, ponieważ ubój musi być zgodny z prawem muzułmańskim oraz niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego. W tym przypadku eksporter musi posiadać certyfikat koszerności „halal”.

Na stronach internetowych Głównego Inspektoratu Weterynaryjnego w Warszawie (www.wetgiw.gov.pl) wymieniono grupy produktów, na których eksport do ZEA wymagane jest weterynaryjne świadectwo zdrowia. Jest wśród nich: świeże mięso drobiowe i jego przetwory, ryby i przetwory rybne oraz miód i produkty pszczelarskie.

W Zjednoczonych Emiratach Arabskich obowiązuje całkowity zakaz wwozu pewniej grupy towarów, który motywowany jest różnymi względami, w tym regulacjami międzynarodowymi, ochroną środowiska, zdrowia i bezpieczeństwa i religią. Zakaz obejmuje m.in. wszystkie narkotyki, używane opony, odpady przemysłowe, podrobioną lub kopiowaną walutę, azbest, sokoły „habara”, kość słoniową, rogi nosorożców, żywe wielbłądy, wszelkie publikacje niezgodne z zasadami religijnymi lub nieobyczajne.

Import z Izraela jest objęty całkowitym zakazem.