.
Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Przywóz artykułów spożywczych

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Katarzyna Crompton | 2017-05-18 11:34:20
zea, premium, żywność, dubaj, prawo, etykiety

Przed przywozem środków spożywczych do ZEA, firma powinna otrzymać zgodę na etykietowanie od władz emiratu, np. Departamentu Kontroli Żywności Gminy Dubaj, a także zgodę od Wydziału Laboratorium Żywności i Środowiska w Departamencie Centralnego Laboratorium Dubaju (DCLD).

 

Próbki środków spożywczych do analizy można pobierać w DCLD. Do wszystkich środków spożywczych, które mają być przywożone do ZEA musi być dołączone świadectwo zdrowia wydane przez władze państwowe kraju pochodzenia. Dodatkowo wymaganymi dokumentami są: deklaracja wydana przez urząd celny, zezwolenie na dostawę w przypadku importu kontenerów, lista zawartości wysyłki oraz inne dokumenty wymagane przez Departament Kontroli Żywności Gminy Dubaj.

Przed wprowadzeniem do obrotu, każda przesyłka ze środkami spożywczymi zostanie skontrolowana w urzędzie celnym wprowadzenia. Dlatego też warto uzyskać wyniki analizy produktów spożywczych od Centralnego Laboratorium Żywności w Dubaju lub od międzynarodowych akredytowanych laboratoriów przed dokonaniem przywozu w celu zapewnienia zgodności z normami żywnościowymi i potwierdzenia, że dane produkty nadają się do spożycia przez ludzi.

Jeśli istnieje konieczność pobrania próbek z przesyłki i dokonania analizy przez właściwy organ w odpowiednim emiracie, nie zostanie ona wprowadzona do obrotu do czasu poznania wyników analizy.

Następujące dodatki nie mogą być używane w środkach spożywczych, które mają być przywożone do ZEA:

  • żółcień chinolinowa (E104)
  • żółcień trwała A B (E105)
  • żółcień 2G (określany również jako żółcień żywnościowa 5, E107)
  • amarant (FD i C czerwień 2, E123)
  • pąs 4R (czerwień 2, E124)
  • błękit patentowy V (CI 42051, E131)
  • zieleń S (zieleń brylantowa, zieleń lisaminowa, E142)
  • bromian potasu (E924)
  • cyklaminian (E952)
  • etanol (alkohol, E1510)
     

Biologiczne dynamicznie produkowane środki spożywcze lub wsady/ składniki środków spożywczych muszą posiadać odpowiednie świadectwa wydane przez Urząd ds. Normalizacji i Metrologii Emiratów (Emirates Authority for Standardisation and Metrology, ESMA).

Certyfikat halal jest wymagany dla mięsa i produktów mięsnych. Może też być wymagany dla innych środków spożywczych lub wyrobów mających kontakt z ciałem ludzkim, takich jak kosmetyki i produkty lecznicze. Odpowiadający certyfikat może być również dostarczony w formie pieczęci halal na etykiecie.

Przepisy regulują też czas przechowywania niektórych środków spożywczych.

System wczesnego ostrzegania dla żywności GCC (GRASF) został utworzony w celu przekazywania informacji na temat bezpieczeństwa środków spożywczych i materiałów przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi. Dane przekazuje się pośrednictwem centralnego punktu na stronie internetowej systemu GRASF, http://grasf.sfda.gov.sa, która pozwala na bezzwłoczne przekazywanie niezbędnych informacji do innych członków sieci, krajowych punktów kontaktowych GCC.

Organem właściwym jest Saudyjski Główny Urząd ds. Żywności i Leków (Saudi Food and Drug Authority, SFDA), Food Sector, Imported Food Department (Sektor Żywności, Wydział Żywności Importowanej) 3292 Northern Highway, Al Nafal Unit 1, SA-Rijad 13312-6288, numery telefonów: +966 1 2038222, 2759222, numer wewnętrzny: 2222, numery faksu: +966 1 2751164, 2757238, 2751921.

W ZEA właściwym organem jest Departament Centralnego Laboratorium Dubaju (Dubai Central Laboratory Department, DCLD), Food and Environmental Laboratory Section (Wydział Laboratorium Żywności i Środowiska), P.O. Box 7463, AE-Dubaj, numery telefonów: +971 4 3027333, 3027126, 800900, numery faksu: +971 4 3358448, 3364921.

Baza danych, która ma być utworzona i opracowana dla wszystkich przedsiębiorstw zajmujących się sprzedażą importowanych lub lokalnie produkowanych środków spożywczych będzie zawierała nazwy krajowych i zagranicznych firm spożywczych, ich upoważnionych przedstawicieli, magazynów i produktów spożywczych, które są licencjonowane i zarejestrowane w państwach członkowskich GCC.

Gmina Dubaj przyjęła elektroniczny System Przywozu i Ponownego Wywozu Żywności (Food Import Re-Export System, FIRS), który obejmuje wszystkie usługi świadczone przez Departament Kontroli Żywności - między innymi rejestrację i przywóz środków spożywczych, zatwierdzanie ich etykiet, wystawianie wszystkich rodzajów świadectw zdrowia i wnioski o zniszczenie produktów spożywczych.

Ponadto, system FIRS zawiera wszystkie istotne informacje prawne dla handlowców i importerów środków spożywczych. Wnioski w systemie FIRS można składać on-line w ZEA i za granicą po wstępnej rejestracji użytkownika (na stronie: www.dm.gov.ae).

System pozwala na przesyłanie załączników w formie elektronicznej i umożliwia kontynuację korzystania ze swoich usług. Rejestracja produktów żywnościowych będących w obrocie w lub przywożonych do ZEA i informacji na ich temat będzie przeprowadzana zgodnie z ich kodem kreskowym. Opłat można dokonywać w formie elektronicznej. S

ystem pobierania próbek żywności w oparciu o analizę ryzyka każdego produktu żywnościowego jest zintegrowany z systemem FIRS, co ułatwia odbiór wyników badań laboratoryjnych.